Lithgow Valley Plaza car park to get a makeover

Photo: HOSEA LUY

Photo: HOSEA LUY

There have been calls for numerous potholes in the Lithgow Valley Plaza car park to be fixed to ensure the safety of vehicles and pedestrians. 

A Lithgow Valley Plaza spokesperson said the centre has a program to fill the potholes every three months and added there would be a more permanent solution later this year.

"We're in the process of repairing them with concrete at the moment and then by June we will have three laneways that are fully repaired in that they've been totally resurfaced," the spokesperson said.

These include the laneway from Bent Street through to the Service NSW building, the laneway adjacent to Bent Street in the top of the Coles side car park and the bus laneway in front of the shopping centre.

Lithgow City Councillor Joe Smith said he has had plenty of calls from residents who have said the centre was due for a makeover.

"It's a blight on our society and we need to see if the centre management can fix the potholes,” Cr Smith said.

"There's some elderly people that live in the area and we just want to make it safe for everybody."

The plaza spokesperson conceded the centre has had issues with potholes but pointed to difficulties with wet weather.

The potholes could only be repaired in fine weather and on quieter shopping days.

The spokesperson also said the car park’s location on an old mine site resulted in water washing underneath the site and made it more susceptible to pot holes.

These effects were magnified under the weight of heavy vehicles.

"Every time they brake, the weight of the buses and the trucks cause significant damage to the road," the spokesperson said.

Cr Smith also said the lighting and drainage in the car park was not up to scratch.

"The drainage facing the bowling club side in regards to where you park. In a good downpour the water is six or seven inches deep," Cr Smith said.

The plaza spokesperson said lighting on the site was fully operational and any interruption was due to a blackout or similar event interfering with the time-clocks.

They pointed to trees causing uneven surfaces in the car park and said the drainage issue was difficult to correct.

The spokesperson emphasised the centre was a work in progress.

"The landlord has spent a significant amount of money on updating the look of the centre on the outside and on the inside," they said.

"There is still a lot more work to be done on the centre and the owners are wanting to do a lot more work but it all takes time and money."

Smartphone
Tablet - Narrow
Tablet - Wide
Desktop